Am plecat din Rosia Montana spre Teius chiar in ziua de Paste. Ne-am uitat pe o harta rutiera, am intrebat localnicii si am hotarat sa mergem prin Abrud spre Mogos, iar apoi sa vedem pe unde putem continua traseul. Ori prin Intregalde - Cheile Galdei spre Teius, ori pe un alt drum spre Aiud si apoi spre Teius.
Dimineata devreme am strans lucrurile si cortul inca ud dupa o noapte racoroasa. Inainte de plecare am avut de rezolvat o pana cauzata de un spin infipt in urma cu 2 zile si neobservat. Dupa ce ne-am luat "la revedere si pe curand" de la cei care ne-au povestit Rosia Montana cum au putut mai bine, am plecat la drum. Planul era sa ne apropiem cat mai mult de Teius, pentru ca aveam bilete la trenul din ziua urmatoare spre Bucuresti, iar ora de plecare a trenului din Teius spre Bucuresti era 11:30. Coborarea din Rosia Montana pana in Gura Rosiei a durat cateva minute.
5 mai 2013
Rosia Montana, Judetul Alba
Am trecut repede pe langa casele si gospodariile din Rosia Montana, ca printr-o localitate adormita, in dimineata de Paste. Oameni mai sunt. Dar, fara oameni precum cei stramutati de la sat la Alba Iulia. Si care, multi, nu mai sunt. Aur. Bani. Divide et Impera. Coborare in viteza.
Abrud, Judetul Alba
De la Gura Rosiei am facut stanga spre Abrud Sat si, apoi, prin Abrud spre Bucium. Oamenii, imbracati de duminica, ieseau cu familia la biserica.
Bucium Sasa - Bucium Sat, Judetul Alba
Urmeaza un drum linistit, cu o usoara panta de urcare, insa foarte placut si liber. Pajisti verzi, case din sate din Tara Motilor. Muntii Metaliferi. Muntii Trascaului. Repere istorice. Locuri.
De la indicatorul rutier spre Mogos pe DJ 107K a inceput o portiune de urcare destul de lunga si obositoare, partial prin soare, dar apoi si la umbra copacilor de pe marginea drumului, printr-o padure.
Comuna Mogos, Judetul Alba
Mogos, Judetul Alba
De la indicatorul cu numele comunei Mogos si pana in centrul localitatii Mogos a fost o coborare in mare viteza, pe un drum asfaltat, cu atentie la curbele stranse. Langa Biserica Sfintii Arhangheli, in centrul localitatii Mogos, am facut popas. Vremea s-a schimbat, un nor de ploaie si furtuna isi facuse aparitia. Am intrebat localnicii cum sunt drumurile spre Aiud si Teius. Am decis sa continuam spre Intregalde, pe drumul de Alba Iulia, sperand sa nu ne prinda ploaia.
Dupa ce se trece un pod peste Valea Mogosului, drumul este nemodernizat, in urcare, cu panta mare si destul de greu abordabil pe o bicicleta ingreunata de bagaje, o bicicleta care are coburile montate pe portbagaj. Am urcat incet, parca sa nu intram sub norul negru care era in fata, admirand peisajul, un peisaj specific zonei Muntilor Apuseni.
Am urcat si am tot urcat cativa kilometri. O singura masina a trecut pe langa noi, dar fara viteza, ca sa nu derapeze pe pietrisul de pe drum.
Un ultim efort si a inceput coborarea spre Teius. Un singur drum, direct, la vale pe biciclete, spre Intregalde. Drumul de pamant era ud, noroios pe alocuri, apele Galdei erau agitate, semn ca tocmai plouase zdravan.
Ghioncani, Judetul Alba
In Ghioncani am stat de vorba cu o batrana care ne-a povestit de ruperea de nori de mai devreme, ploaie cu piatra, mirata ca pe noi nu ne-a prins furtuna. Si am continuat.
Ivanis, Judetul Alba
Pe la Ivanis am prins norul de ploaie din urma. Am facut o oprire scurta, ne-am imbracat pentru ploaie. Bicicletele si coburile erau murdare de noroi alb-galben, insa nicio picatura de apa nu intrase in genti.
Intregalde, Judetul Alba
Tot coborand pe DJ 107K am ajuns la Cheile Intregalde. Rezervatia Naturala Cheile Intregalde este in zona Centrala si de Est a Muntilor Trascau. Un relief pitoresc, cu abrupturi si creste ascutite.
Poiana Galdei, Judetul Alba
Intre Poiana Galdei si Galda de Sus urmeaza alte chei impresionante. Cheile Galdei sau Cheile Galzii. Rezervatia Naturala Cheile Galzii este in zona de Est a Muntilor Trascaului. Creste abrupte. Turnuri. Lapiezuri. Grohotis. Norul negru. Ploaie marunta. Vuiet. Peisaj deosebit.
Galda de Sus, Judetul Alba
La un moment dat am iesit de sub norul de ploaie. Drumul. De la drum de tara nemodernizat trecusem pe drum asfaltat acum mult timp, plin de gropi, taman bun pentru slalom printre gauri mai mici sau mai mari, dar si un drum asfaltat bine de la Galda de Sus spre Teius.
In Mesentea am facut o pauza. Ca pentru pranz. Am intrebat localnicii de cazare si ne-au recomandat zona Poiana Galdei - Galda de Sus, locuri unde vazusem multe de case de vacanta. Asa ca nu ne-am intors din drum, ci am continuat ca sa ajungem in Teius.
Galda de Jos, Judetul Alba
Teius, Judetul Alba
Aveam ceva emotii unde vom gasi un loc sa innoptam, iar in Teius am ajuns la un mini-hotel. Central. Totul bine. Un pret rezonabil. Am legat bicicletele in curte. Apoi, dupa o baie calda, am iesit prin Centru, la o cafenea. Profilul zilei: coborare in viteza - urcare usoara - urcare grea - coborare in mare viteza - urcare grea - jumatatea drumului - coborare lunga pana la sfarsit.
6 mai 2013
Dimineata ne-am luat bicicletele, ne-am dus la cate o cafea si micul-dejun, apoi direct la Gara Teius sa luam trenul de 11:30, IR 1746 spre Bucuresti. Uimitor pentru un tren care venea de la Satu Mare, trenul nu a avut intarziere. La Bucuresti, insa, a ajuns cu intarziere. Povesti pe tren. Locuri cunoscute. Drumuri frumoase!
Rosia Montana - Ignatesti - Iacobesti - Gura Rosiei
Abrud - Bucium Sasa - Magura - Izbita - Bucium - Mogos
Ghioncani - Ivanis - Intregalde - Poiana Galdei
Galda de Sus - Benic - Mesentea - Galda de Jos - Teius
Judetul Alba, Romania
Distanta totala parcursa: 102.3 km
Timp total: 6 ore si 46 minute
Viteza medie: 15.1 km/h
Viteza maxima: 46.6 km/h
fotografii © KERUCOV .ro / 5 - 6 mai 2013
aparat foto Pentax Optio RS 1500
Acceseaza albumul foto
Link:http://mtb-tours.kerucov.ro/articol_traseu_mtb.php?artcod=430#